Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

04-07-09

Millennium - The Movie: Speurend in de naaldbossen

Jarenlang trok de Zweed Stieg Larsson elke avond na zijn job als hoofdredacteur naar zijn flatkamertje om er in het holst van de nacht misdaadverhalen te schrijven over duistere figuren wiens daden het daglicht niet mogen zien. Resultaat was de Millennium-trilogie die over de hele wereld 60 miljoen keer over de toonbank ging. Niet kwaad qua bijverdienste. Stieg heeft spijtig genoeg niet van zijn succes kunnen smaken. In 2004 overleed hij plots, op de dezer dagen kritische leeftijd van 50 jaar.


mil.jpgHoofdrolspelers in Larssons romans zijn het atypische speurneuzenduo Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander. Hij is de charmante en tegelijk koel analyserende veertiger, zij een jonge en rebelse computerhackster die getatoëerd en wel als een Dirty Harry met borsten het heft (en recht) in eigen handen neemt.
 
In de film van de Deense regisseur Niels Anders Oplev belanden ze samen op het landgoed van een rijke zakenfamilie waar de verdwijning van een 16-jarig meisje 40 jaar geleden nog altijd de harten beroert. Is ze verdronken in het nabijgelegen meer? Of is er meer aan de hand? Aan Mikael en Lisbeth om uit te vissen wat er werkelijk is gebeurd. Terwijl Mikael, rustig de familie ondervragend, de ene intrige na de andere ontsluiert, is het Lisbeth die voor de actie zorgt. Op zoek naar de waarheid tokkelt ze al hackend op haar laptop, raast ze met haar motor door de fraaie Zweedse naaldbossen terwijl ze het aan de stok krijgt met een naarling die haar bruut verkracht (zeker weten, u krimpt ook in elkaar bij de scène). Het maakt van Millennium The Movie dé bioscoopthriller van het jaar. 
 
Het blijft ons overigens een raadsel hoe die Zweden het telkens flikken om van die intrigerende crimi's op het publiek af te vuren. Millennium The Movie, is na de Wallander-reeks van Henning Mankell nog maar eens het bewijs daarvan.  
 
Ons oordeel? Drie sterren, al hadden het er ook 56 mogen zijn.
 
E-MaN
 
Millennium - The Movie werd op 11 mei 2009 bij ElaN Filmavonden vertoond in TheRoxyTheatre.
www.elanfilmavonden.be

De commentaren zijn gesloten.