Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

22-06-09

Two Lovers: hart in spreidstand

De gansterdrama's van James Gray: we nemen er onze deukhoed voor af. In Little Odessa, We Own The Night en The Yards blaffen de pistolen van in donker gehulde figuren tot de kogelkamers geheel geleegd waren. Two Lovers is van een ander kaliber. Gray ruilde de pistolen in voor pijl en boog die hij prompt in de handen duwt van Cupido. 


two lovers.jpgDoelwit van dienst is Leonard Kraditor (Joaquin Phoenix). De labiele dertiger die na een verbroken verloving terug bij zijn ouders is gaan wonen, wordt door Cupido twee keer na elkaar keihard getroffen. Eerst is er de brave, zorgzame Sandra die wordt aangedragen door zijn ouders en in haar een prima partij zien. Mmm, zie je Leonard denken maar die 'mmm' wordt een 'Waauw!' als ie buurvrouw Michelle leert kennen. Michelle is er eentje van het gevaarlijke soort: aantrekkelijk, blond, spontaan máár zo mogelijk nóg labieler dan hijzelf. Gevolg: Leonards hart in een spreidstand. Moet hij kiezen voor de veilige optie (Sandra) of de ultieme én onbereikbare droom achterna jagen (Michelle)?  
 
Het lijkt wel voer voor een romcom met de popcorn in handbereik, maar dat is buiten de waard (i.c. James Gray) gerekend. Want de somberte die al als een zwaar deken boven zijn misdaadfilms hing, haalt de New Yorkse regisseur ook hier weer naar boven. Gray slaagt erin om de denkbeeldige wielklem die Leonard omknelt te laten weerspiegelen in de al even beklemmende decors. Een groot deel van de film speelt zich af in het huisje van de Kraditors waar de kleine kamertjes nauwelijks ruimte laten om te ademen, laat staan om te ontsnappen.
 
Ronduit briljant zijn de vertolkingen met Gwyneth Paltrow op kop. Lang zweefde ze als de über-tuttebel van Tinseltown van de ene etherische rol naar de andere. Maar hier geeft ze ons lik op stuk, inclusief Leonard.
 
 
E-MaN
Two Lovers werd vertoond bij ElaN Filmavonden op 4 mei 2009

De commentaren zijn gesloten.