Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

14-06-09

Unspoken : Een ander zijn verdriet

We willen ze de kost niet geven: het aantal jonge talentrijke filmmakers dat in Vlaanderen recent is opgestaan: Felix van Groeningen, Christophe Van Rompaey, Pieter Van Hees, ... Ze zouden makkelijk de 6 regeringen die ons land rijk is, kunnen bevolken. Met Fien Troch als premier. Haar debuut Een Ander Zijn Geluk bracht ons al volledig van de kaart. En met opvolger Unspoken viel er met ons na afloop helemáál geen land mee te bezeilen. Zo indringend, zo breekbaar, zo de tere kanten van onze ziel rakend, is de film die het verhaal vertelt van het koppel Lukas en Grace, 5 jaar na de verdwijning van hun dochter Lisa.


Unspoken_small.jpg"Kijk niet als een privé-detective, maar als een gevoelsmens", is het devies van Troch. Hier dus geen helikopters met lichtstralen of zoekende mensen in maïsvelden. Troch focust op Lukas en Grace (Bruno Todeschini en Emmanuelle Devos) die elk op hun manier het verdriet torsen dat als een loodzware molensteen rond hun nek hangt. Terwijl Lukas blijft zoeken (tot in de striptent toe), werkt Grace om te vergeten, aan een muurbarst in huis bijvoorbeeld. 
 
Woorden vallen er nauwelijks, de status blijft non communicado: "overigens, wat vàlt er nog te zeggen?," zie je Lukas en Grace zich afvragen. Af en toe rinkelt de telefoon. Lukas neemt op maar een antwoord is er niet. Is het Lisa? Lukas' blik is er een van totale ontreddering. De pijn van het zijn. Of beter, van het niet zijn.
 
De camera schrijdt voortdurend rakelings langs de droefgeestige gezichten. Als kijker zié je hoe Lukas en Grace afzien en hoe de intimiteit stukje bij beetje tussen hen verdampt. Niet alleen hun dochter zijn ze kwijt, ook elkaar. Vandaar die barst in de muur.
 
Fien Troch verklaarde ooit dat ze graag ongemakkelijke films maakt. We hebben nog nooit met zoveel plezier zitten schuifelen in onze bioscoopzetel.

E-MaN

Unspoken werd bij ElaN Filmavonden vertoond op 27 april 2009.

De commentaren zijn gesloten.