Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

01-06-09

Milk: Penn als een flikkerende ster

De diagnose is gesteld. Hollywood lijdt aan biopic-itis. Che Guevara, Bob Dylan, George Bush, Coco Chanel, Johnny Cash, Ian Curtis, ... Het rijtje levens dat - al dan niet vakkundig - op de lens wordt vastgelegd: met karrenvrachten worden ze de cinemazalen binnengesleept (straks komen ze nog bij óns aankloppen - al is de kans klein: de vuilniszakken buitenzetten of onze sokken aandoen, iets spannenders gebeurt er soms bij ons niet op een dag).


milk_sean_penn.jpgMet enige argwaan nestelden wij ons dan ook in de bioscoopzetel voor het levensverhaal van Harvey Milk, de eerste openlijke homo die in de VS verkozen werd tot gemeenteraadslid. Niet evident. We schrijven de jaren 70: een tijdsvak waarin conservatieve politici homoseksuelen openlijk vergeleken met dieven en prostituees.
Maar in tegenstelling tot bijv. Jane Campions Bright Star (over dichter John Keats) bleek Milk geen slappe koffie. Niet in het minst door Sean Penn die - gelúkkig de wapperende handjes achterwege latend - ons een prachtMilk voorschotelt. Penn grossiert vooral in rollen waarin hij de duistere kanten van zijn karakters opzoekt (Mystic River, 21 Grams, Dead Man Walking). In Milk is hij één en al 'en flamme'. Als een lichtgevende vuurbal zie je hem flikkeren op het scherm. Of het nu als activist is (Milk maakt van de wijk Castro in San Franciso een roze verzamelplaats), als carrièrejager (Milk maakt een potje van zijn privé-leven) of als uitgekookte politicus (Milk maakt soms kipkap van zijn conservatieve tegenstanders).

De begeestering waarmee Penn Milk neerzet, steekt schril af tegen de ingetogen regie van Gus Van Sant, zelf aanhanger van de herenliefde. Een plus voor Gus die na zijn experimentele uitstapjes (Gerry, Elephant en Last Days) jarenlang aan de rand van de filmindustrie vertoefde.
 
Milk is een mieters goed gemaakte film die brandend actueel blijft. Het homohuwelijk in Californië is tot op vandaag verboden. Ober, een nieuwe Milk graag!
E-MaN,
Milk werd op 20 april 2009 vertoond bij ElaN Filmavonden in TheRoxyTheatre : www.elanfilmavonden.be

De commentaren zijn gesloten.