Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

10-05-09

Der Baader-Meinhof Komplex : de revolutie als tijdverdrijf

Verdammt ! Bloemen, noch bijtjes voor regisseur Uli Edel. Aan het ritme van een op drift geslagen mitraillette laat hij 150 minuten lang de brandstichtingen, bomaanslagen en moorden de revue passeren die het links-radicale Rote Armee Fraktion pleegde in het woelige Duitsland van de jaren 70.


baader.jpgTussen de fikkende warenhuizen en de overhoop geknalde politici door, vindt Edel de tijd om de interne keuken van de RAF te schetsen waarbij de 3 kopstukken het wel erg bruin bakken. Andreas Baader blijkt gewoon een bullebak met meer branie dan brein ("Geweld ist geil", horen we hem zeggen), en Gudrun Ensslin een harde tante met een stem die even hard klinkt als de bommen die ze doet ontploffen. Intussen moet huisideologe Ulrike Meinhof toezien hoe Baader en Ensslin zich steeds meer manifesteren als een Germaanse versie van Bonnie & Clyde die het politieke gedachtengoed te eigener eer & glorie wel eens links durven laten liggen.   
 
Ook de andere RAF-leden gedragen zich verre van ideaal. Getuige de scènes waarin ze over de autowegen scheuren, schietend op verkeersborden of de Palestijnse opleidingskampen waarin ze hun Arabische broeders shockeren door naakt te zonnen: de revolutie als tijdverdrijf. 
 
Na Der Untergang, Sophie Sholl, Goodbeye Lenin en Das Leben der Anderen is Der Baader-Meinhof Komplex alweer een politieke film die een stukje Duitse geschiedenis met een zwart randje toont. Wanneer eens iets luchtigs, geehrte Freunden? Het is wachten op de biopic van Freddy Breck.
 
E-MaN
Der Baader Meinhof-Komplex werd vertoond bij ElaN Filmavonden op 30 maart 2009.

De commentaren zijn gesloten.