Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

25-04-09

Three Monkeys: de grijpgrage armen van Mister Disappointment

De Turkse regisseur Nure Bilge Ceylan is me het sfeerscheppertje wel: schuivende wolkenpartijen, hier en daar een bliksemschicht, boemelende treinen op het ritme van klotsende zeegolven, opwaaiende venstergordijnen en personages die even mistroostig kijken als een priester na een slok miswijn. Tijd voor enkele grote woorden: Ceylan is de Tarkovski van de Bosporus.


Three%20Monkeys.jpg
Kijken naar Three Monkeys is zoals kijken naar de Rode Duivels. Je wéét dat het onheil zal toeslaan. De vraag is alleen wanneer. Terwijl de regen onder een loodzware hemel bij bakken naar beneden valt (het is zelden mooi weer in Ceylans films), veroorzaakt politicus Servet op een verlaten bosweg een dodelijk ongeval. Weg politieke carrière, denkt de man en vraagt zijn privé-chauffeur Eyup voor een som geld de schuld op zich te nemen. So far, so good, totdat diens vrouw Hacer en zoon Ismail zich met de zaken bemoeien.  
 
Een plot als een nikkelen soldaatje maar daar is het Ceylan niet om te doen. Tergend traag zwenken de camera's over de gespannen gezichten van de karakters terwijl het Lot lustig haar werk doet. Alsof alle personages een steeds steilere rotswand beklimmen en op de top niet een mooi uitzicht maar een grijnzende Mister Disappointment met grijpgrage armen hen staat op te wachten. Ceylan is intussen zuinig met vrolijke noten of het moest de hilarische ringtone zijn van Hacer (een schlagermuziekje van de Turkse Eddy Wally).
 
Van oorsprong is de 50-jarige Ceylan fotograaf. En dat zie je. Sommige beeldkaders hebben we, vanuit de donkere kamer die een cinemazaal uiteindelijk toch is, met groot plezier vastgelegd op onze gevoelige plaat, te weten ons hart. 
Tring tring: oei, even onze gsm opnemen. Hallo, Mister Disappointment? Of alles goed is? Gaat wel.


E-MaN
Three Monkeys werd bij ElaN Filmavonden vertoond op 16 maart 2009 in TheRoxyTheatre.

De commentaren zijn gesloten.