Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

07-04-09

Boy A: de schaduwen van een verleden

Heeft iedereen recht op een tweede kans? Behalve Yves Leterme, zijn we geneigd om verticaal te knikken. Maar wat als het om een kindermoordenaar gaat? In Boy A legt de Ierse regisseur John Crowley het geweten van de kijker in een stevige knoop die er het komende anderhalf uur alle moeite mee heeft hem te ontwarren.


boy a.jpgBoy A vangt aan als jongeman John Burridge na een jarenlange gevangenisstraf de celdeur achter zich dichtslaat en onder de troosteloze fabrieksschouwen van Manchester een nieuw bestaan tracht op te bouwen. Iets wat hem aanvankelijk aardig lukt. John (een verbluffende Andrew Garfield) versiert een job als magazijnier. En passant doet hij hetzelfde met collega Michelle. En tussendoor maakt ie vrienden die hem weer leren stappen. In het ware leven én in de disco: de scène waarin een van de wereld zijnde John een dansje pleegt op de tonen van Mylo's clubhit Drop the Pressure gaf ons zelf enorm zin om de beentjes te strekken.

Alles picco bello zou je denken. Totdat John, de schaduwen van zijn verleden zorgvuldig ontwijkend, op een meedogenloze en nietsontziende tegenstander botst: de tabloids (wanneer wordt dáár eens een waarheidscommissie voor opgericht?). Vette krantenkoppen - ‘Evil comes of age’ - verraden waarom hij jaren moest brommen. Samen met een jeugdvriendje maakte hij een jong meisje koud. Ijzingwekkend, by the way, hoe Crowley dit in beeld brengt.

Intussen trekt John de kap van zijn jackje steeds meer over zijn hoofd. Alsof ie zich opnieuw opsluit. Maar nu in zijn eigen wereldje. Boy A, gebaseerd op een boek van Jonathan Trigell, laat in al zijn eenvoud zien hoe zwaar het schuldgevoel op een mens kan wegen.

In het kielzog van grote filmmakers als Mike Leigh en Ken Loach blijven de Britse sociale drama's van over de grote plas onze cinemazalen binnenwaaien. London To Brighton en Red Road waren de meest recente parels. Met Boy A wordt er daar nog eentje aan toegevoegd. Een kroon op Crowley's kop.  


E-MaN Boy A werd bij ElaN Filmavonden vertoond op 9 maart 2009 

 

De commentaren zijn gesloten.