Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

08-03-09

Vicky Cristina Barcelona: Vierhoeksverhouding met een hoek af

Daar is 'm, daar is 'm ! Bij een nieuwe Woody Allen halen we steevast slingers en serpentines van stal en ziet u ons de hele dag vrolijk rondhuppelen in huis. Ja, wij hebben het voor Woody. Ook sinds zijn verhuis van New York naar het Europese vasteland. Vanuit Londen bereikten ons al de voltreffers Matchpoint en Cassandra's Dream (de met wolken omzwachtelde en mistige metropool matchte perfect met de personages die het ook allemaal niet zo goed meer weten). En nu is er dus Vicky Cristina Barcelona, smakend als een sangria op een zonovergoten terras in pakweg, euh, Barcelona: lichtvoetig maar - Woody blijft Woody - met een bitter randje.


2008_vicky_christina_barcelona_008.jpgTwee jonge Amerikaanse toeristenmeisjes Vicky en Cristina (Rebecca Hall en Allens muze van het moment Scarlett Johansson) botsen in Barcelona tegen het lijf van schilder-charmeur Juan (een weergaloze Javier Bardem in een even weergaloos rood hemd!). Hoewel totaal verschillend - Vicky conservatief, Cristina eerder het losbol-type - hebben ze één ding gemeen: een rollebollend verblijf in Juans sponde. De driehoek wordt een vierhoek als ook Juans compleet geschifte ex, Maria-Elena (Penelope Cruz) zich met de zaken komt bemoeien. Waarop ouwe snoeper Woody Allen er een bijna sardonisch genoegen in lijkt te scheppen om iedereen het met iedereen te laten doen. Ja, ook Scarlett en Penelope. En bij uitbreiding Juans pa, maar dan wel platonisch met Penelope. 
 
Terwijl de scheve schaatsen op elkaar gestapeld worden, zwenkt de camera naar de fraaie stadsdelen van Barcelona (Montjuich, Gaudi's Park Guell en de Sagrada Familia lagen d'er nog nooit zo mooi bij). De bijna Vlaanderen Vakantieland-achtige kiekjes vormen het tegengewicht voor het dieptragische lot van het viertal op zoek naar liefde maar he niet vindt. Juan legt de vinger op de wonde. 'De liefde vergt een perfect evenwicht, maar als er één element ontbreekt, bijvoorbeeld zout, dan sterf je.' Een wijsheid die wij meteen boven ons bed in de slaapkamer hebben gehangen.  
 
En van wijsheden gesproken. Woody Allen zei ooit : "Not only is there no god, but try getting a plumber on weekends." Gelukkig hebben we hem nog.

E-MaN,
kan er iemand het zout passeren?

De commentaren zijn gesloten.