Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

21-02-09

The Wrestler : Worstelend met het leven

Vijftien jaar lang was hij letterlijk uit de picture. Mickey Rourke. Ooit de Golden Boy die heel Hollywood in de armen drukte (Rumble Fish!, Year of the Dragon!, Angel Heart!) maar sindsdien als een gevallen engel volledig op en aan de grond. Als Mickey niet in de sofa lag bij de psychiater vertoefde hij in de bar alwaar hij met flink gepoederde neus lustig dansend achter de vrouwen aanzat. Eens buiten de bar, bleef hij dansen. Nu als bokser in de ring. Maar ook dat wilde niet vlotten. Hij hing meer in de touwen dan hem lief was en zijn tronie werd meermaals tot moes geslagen. Afijn, om kort te zijn. De laatste 15 jaren van de Ierse Amerikaan waren geen gezicht.


d_aronoksfy_-_the_wrestler_low_3-440x292.jpg
Totdat Darren Aronofsky kwam aankloppen. De lichtjes geniale regisseur van Pi en The Fountain zag in de met het leven worstelende Mickey de ideale man om in zijn nieuwste film The Wrestler de hoofdrol te vertolken.
Zo zien we dat Rourke in de huid én meteen in een groen spandex-pakje kruipt van Randy 'The Ram' Robinson, een op leeftijd gekomen worstelaar met de nodige besognes. De huur van zijn trailer krijgt hij niet meer betaald, zijn dochter wil hem niet meer zien en terwijl hij getroffen wordt door een hartaanval ligt datzelfde hart nog eens aan diggelen omdat zijn relatie met de - ook al op leeftijd zijnde - stripster Cassidy wat in het slop zit. 
 
Randy in de rats dus totdat er stilaan enkele lichtpunten aan de duistere horizon oprijzen. Met zijn dochter Stefanie raakt hij weer goeie maatjes en nog één keer krijgt hij de kans om for old time sake een aloude rivaal tegen het canvas te houwen. Timmerend aan de weg naar boven, zien we ondertussen de acteur Rourke schitteren als in zijn beste dagen. Ronduit indrukwekkend is de wiedergutmachungs-scène met Stefanie waarin Rourke met een stem alsof ie een ons grind in zijn mond heeft, zijn spijt betuigt. Hoogtepunt is het slotgevecht. Op de tonen van 'Sweet Child of Mine' (van Guns & Roses, nog zo'n vergane glorie) slaat Randy zijn tegenstander nog één keer KO en ons met verstomming.           
 
"It's good to be back out of the darkness", zei Mickey Rourke in zijn met vele f*cks doorspekt dankwoord na het winnen van een Bafta-award, de Britse Oscars, zeg maar. Wij zijn de laatsten die daar rouwig om zijn. F*ck, wat een acteur! 

E-MaN

ElaN Filmavonden vertoonde The Wrestler in avant-première op 9 februari 2009.

De commentaren zijn gesloten.