Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

14-02-09

Brideshead Revisited: Geld, godsdienst en (geen) geluk

Zijn er zekerheden in het leven? Niet zoveel wat ons betreft. Of tòch, bij nader inzien. Wereldvreemde magistraten, de versprekingen van Goedele Wachters, de futiele meninkjes van die andere Goedele ... én het feit dat Britten exquise films blijven draaien over de tijd waarin aristocratische luitjes zich weemoedig en met tonnen ingehouden sentimenten voortschrijden in een prachtig landschap vol met zandkleurige kastelen en fleurige bloementuinen.


bride.jpgJames Ivory fungeerde jarenlang als hofleverancier (A Room With A View, Maurice, Howards End, The Remains of the Day, ...). De nieuwe garde doet niet onder voor good old James (81, inmiddels). Joe Wright bijvoorbeeld liet in Pride & Prejudice en Atonement de witte linnen rokjes van smachtende dames al wijd fladderen. En met Brideshead Revisited houdt ook Julian Jarrold de Britse filmfakkel met zwier brandende.
Nog meer als bestseller van Evelyn Waugh is Brideshead Revisited bekend van de legendarische tv-reeks die begin jaren '80 het toenmalige muffe BRT-scherm kleurde en waar het destijds allemaal begon voor Jeremy Irons.
Jarrold moet cum laude zijn diploma knip- en plakwerk hebben behaald want het siert de man dat hij erin geslaagd is het krachtige en soms breed uitwaaierende verhaal te comprimeren tot een meer dan 2 uur durend kijkstuk dat blijft boeien. Eat your heart out, Zevende Dag... 
 
In Brideshead Revisited wordt de niet zo bemiddelde student Charles Ryder goeie vrienden met ene Sebastian Flyte, een verwend en tegelijk flamboyant rijkeluiszoontje dat met getuite lippen nippend aan een glas wijn en een roze pink in de lucht hengelt naar wat herenliefde. De twee trekken naar het landgoed Brideshead van Sebs familie alwaar ze zich te goed doen aan sloten wijn, dartelen in de rondom liggende velden en in blote bast een frisse duik nemen in de klaterende fontein. Seb in de wolken natuurlijk maar helaas voor hem is Charles het rugridderschap niet genegen. Nee, hij voelt meer voor - hier komt ie aangesjeesd want vaste prik in die kostuumdrama's: de getroebleerde driehoeksverhouding! - Sebs zus, Julia.

Terwijl de liefde opborrelt tussen Charles en Julia en Seb zich van lieverlee in de drank stort, verschijnt mama Flyte (Emma Thompson) op het toneel. Een Margaret Thatcher avant-la-lettre want met de kin lichtjes in de hoogte bestiert de oerkatholieke lady Flyte als een ware Mephisto het leven van haar kinderen Seb en Julia. Voordat ie er erg in heeft, krijgt ook de niet-gelovige Charles het aan de stok met Theresa die hem verbiedt om met Julia te trouwen. "Geluk is irrelevant in dit leven", zegt lady Flyte ijskoud en onbewogen. "Het enige dat telt, is het hiernamaals."  Tja, voor een atheïst als Charles is zo'n vooruitzicht natuurlijk minder fraai. Met de lippen stijf op elkaar buigt hij dan ook deemoedig het hoofd. Iets wat vaker gebeurt in deze overigens uitstekend in beeld gebrachte film. Op het moment dat je voelt dat er iets belangrijks gezegd gaat worden, gebeurt het net niét (in deze wereld vol met Goedeles een ware verademing, als u het ons vraagt). En zo ploeteren de personages zwijgzaam voort op zoek naar dat ene mespuntje geluk dat, als een plastic zak slingerend in de lucht, ongrijpbaar blijft.

Brideshead Revisited toont een wat wrange wereld waarin geld en godsdienst in de weg staan van het geluk en laat u als kijker een beetje bedremmeld en droefgeestig achter in de cinemazetel.
 
Maar nu weer, rechtop !  Want wij moeten weer achter die plastic zak aan!

E-MaN
Brideshead Revisited werd op 26 januari 2009 vertoond bij ElaN Filmavonden.
  

De commentaren zijn gesloten.