Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

29-01-09

Het ElaN Filmavonden Jaaroverzicht 2008, deel 3

SEPTEMBER

September is bij ElaN Palmmaand (schol!). Want met Gomorra en Entre Les Murs maken zowel de zilveren als de gouden Palm van Cannes hun opwachting. 

Lees meer...

11-01-09

Het ElaN Filmavonden Jaaroverzicht 2008, deel 2

MEI
 
Cassandra's Dream van de New Yorkse neuroot Woody Allen kreeg in de pers een gemengd onthaal. Een Amerikaanse recensent formuleerde het als volgt : "Cassandra's Dream is a pile of cow shit that puts cow shit to shame." Nou..., zo bruin willen wij het niet bakken. Integendeel!  Allens derde film vanuit Londen over 2 broers die er eentje moeten omleggen voor een pak duiten, hakt er mischien niet zo in als Match Point, maar bevat toch - zoals altijd bij Woody - genoeg Griekse tragedie-elementen om nog eens stil te staan bij de Grote Vragen des Levens. Zoals bijvoorbeeld net na de film bleek : wat zullen we drinken ? Palm of Duvel?
Van Londen gaat het naar de kille straten van Dublin. In het uiterst charmante Once krijgen we te maken met een straatmuzikant die verliefd wordt op een Tsjechisch bloemenverkoopstertje. Once ontbolstert zich als een Chaplinesk verhaal waarbij terzelfdertijd alle clichés over ldvd zorgvuldig omzeild worden. Chapeau!
Een van de absolute hoogtepunten van het afgelopen jaar komt recht uit Rusland. Zvjagintsevs The Banishment is een van pure poëtische schoonheid doordrenkte vertelling over ontrouw in een relatie en de keuze die zich daarbij opdringt: moord of vergeving? Als ik u vertel dat een - iets minder poëtische - breinaald de hoofdrol speelt, dan weet u meteen welke richting het uitgaat... De film, trager dan een schildpad op Valium, baadt in een soort mysterieuze geheimzinnigheid die ons terugbrengt naar de doordringende cinema à la Bergman en Tarkovski. Akelig mooi.

Lees meer...