Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

12-12-08

Burn After Reading: Aanmodderen met het slijk der aarde

Broers die films maken, het levert altijd vuurwerk op. Zie maar naar de gebroeders Taviani en Dardenne (al durven we er niet aan dénken dat ook Eric en Herman Van Rompuy eens plaatsnemen in de regisseurszetel).


pitt.jpgMaar wat gedacht van de broers Coen? Al meer dan 20 jaar rijgen ze de meesterwerken aan elkaar. Blood Simple, Barton Fink, Miller’s Crossing, Fargo, The Man Who Wasn’t There, … Afijn, het zijn er meer dan er in ons landje schuinsmarcherende en onbekwame flikken rondlopen.

 

Het geweldige aan Joel en Ethan Coen is dat ze ernstig met speels afwisselen (we zien het de Van Rompuys hen niet nadoen). Na het duistere No Country For Old Men (wij krijgen soms nóg het angstzweet na een droom over Anton Chigurh) kiezen ze met Burn After Reading weer resoluut voor comedy. Niet dat het altijd raak is, hoor. Intolerable Cruelty en The Ladykillers bijvoorbeeld hadden veel weg van een Geert Hoste-act : je wil wel lachen maar het lukt écht niet.  

 

Maar met Burn After Reading zijn de Coens weer helemaal terug! Volg de strapatsen van de drinkgrage en licht ontvlambare (door de whiskey?) CIA-agent Osbourne Cox (een onnavolgbare John Malkovich) die een floppy disk met geheime staatsinformatie kwijtspeelt evenals zijn ijskoude echtgenote Katie. Als de floppy disk in handen komt van het naïeve fitness-duo Linda en Chad (Frances McDormand en Brad Pitt mét een kapsel waar Jimmy van Get Ready groen van jaloezie zou uitslaan,) zit het spel op de wagen. Linda en Chad denken namelijk hun slag te slaan en vragen Cox om losgeld voor het schijfje. Wat volgt is een sneltrein aan hilarische hoogtepunten terwijl tussendoor de flierenfluitende CIA-agent Harry (George Clooney kon niet beter gecast worden) onbewust roet in het eten gooit.

 

Alle personages botsen Wijnegem Shopping Center-gewijs tegen elkaar op wat de plot er niet makkelijker op maakt. Maar die is dan ook bijzaak. De motieven van elkeen zijn interessanter. Linda wil geld om haar lichaam te laten ombouwen (“I have gone just about as far as I can go with this body”), kluns Chad wil gewoon wat avontuur (aan de telefoon: “Osbourne Cox? I thought you might be worried... about the security... of your shit.”) terwijl Osbourne Cox enkel en alleen zijn frustraties op anderen uitwerkt (“I know very well what you represent. You represent the idiocy of today.”)

 

U mag dan nog zo vaak de mondhoeken breed laten hangen, aan de comedy van de Coens zit altijd een fatalistisch randje. Alsof ze willen aangeven dat iedereen in dit leven maar wat aanmoddert. En wie zijn wij om Ethal en Joel ongelijk te geven?

 

Voor No Country For Old Men mochten de gebroeders Coen in februari al zwaaien met een Oscar-beeldje. Met Burn After Reading leveren ze alweer een grootse film af. Wat ons doet besluiten: als er iemand is die niet maar wat aanmoddert, zijn het de Coens wel!

 

Burn After Reading werd op 1 december in avant-première vertoond bij ElaN Filmavonden

 

E-MaN

De commentaren zijn gesloten.