Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

25-10-08

Entre Les Murs : Van del tot rel

entre les murs.jpgIn avant-première vertoond tijdens ElaN Filmavonden op 29 september 2008.

We weten niet hoe dat met u zit. Maar telkens als wij een schoolpoort ontwaren, krijgen we klamme handen en voeten tegelijk. Nee, de school - dwangbuis van het leven – is zoals de laatste film van Guy Ritchie. We hebben er hoegenaamd niets mee.  En als er één bank is die ons nóg meer nachtmerries bezorgt dan Fortis, is het de schoolbank.

Het hoeft u dus niet te verbazen dat wij bij de vertoning van het Franse klaslokaalportret Entre Les Murs met knikkende knieën de Roxy betraden (wat overigens niet meevalt in een donkere zaal).

Maar dan volstrekt zich het wonder. Want in no time waren we bij de les. Regisseur Laurent Cantet volgt leraar François Bégaudeau die in een Parijse ‘école difficile’ een multiculturele klas in toom tracht te houden. De camera’s zitten zo dicht op het gebeuren dat u als kijker zélf het gevoel hebt in de klas te zitten (met dit voordeel dat u geen angst hoeft te hebben voor alweer een woensdagnamiddagje strafstudie). Tussen de 4 muren zijn we getuige van het verbale pingpongspel dat zich ontspint tussen de leraar frans François en de mondige Esmeralda, de wat onstuimige Souleyman, de nukkige Samantha en de bedachtzame Chinees Wei.

Allemaal onderwerpen ze François aan een spervuur van de meest uiteenlopende, euh, onderwerpen - of het nu gaat om de passé imparfait, de World Cup of Plato. En François, hij blijft geduldig pareren. Totdat hij onwillekeurig Esmeralda uitmaakt voor 'petasse' (del). Gevolg is een rel op school waarbij de idealistische François geweldig onder vuur komt te liggen en bijna breekt. Het is meteen het kantelmoment van de film. Plots zit u niet meer te schuddebuiken met wat de kids allemaal uitkramen. Cantet slaagt er zowaar in om u de vraag te doen stellen welk schoolsysteem het meest deugt (slaan of zalven?).

Entre Les Murs - dit jaar de geheel terechte winnaar van de Gouden Palm van Cannes - is gebaseerd op de bestseller van ex-leraar François Bégaudeau, die dus zichzelve staat te spelen. Het geeft de film extra geloofwaardigheid. Een schaar goed in deze barre beurstijden. 

Bij het buitengaan, maakten we nog volgende bedenking : de enige artiest die ons straffeloos mag doen terugdenken aan school is Angus Young van AC/DC. Maar daar voegen we nu met plezier Laurent Cantent en François Bégaudeau aan toe.

Entre Les Murs, een meesterlijke film.

E-MaN

Volgende maandag op 27 oktober presenteert ElaN Filmavonden Happy Go Lucky. In deze lichtvoetige komedie van Mikel Leigh dartelt de 30-jarige onderwijzeres Poppy als een zorgeloze maar ook wat eenzame spring-in-‘t-veld door het leven. ElaN Filmavonden geeft 5 vrijkaarten weg. Maak kans op een ticket en mail naar wim@elanlanguages.com.

Klik voor het novemberprogramma van ElaN Filmavonden op www.elanfilmavonden.be

 

23-10-08

ElaN Filmavonden op prospectie in Gent

De leden van ElaN Filmavonden zijn afgelopen weekend op prospectie geweest in Gent. Op het Filmfestival werden een tiental films bekeken. Een aantal van hen komen zeker in aanmerking voor vertoning in TheRoxyTheatre op maandagavond.

Hier alvast een lijstje van mogelijke kandidaten.
Transsiberian van The Machinist-regisseur Brad Anderson (die daarmee dus duidelijk in hetzelfde schuitje blijft zitten). In deze niet onaardige treinthriller rakelt Woody Harrelson zijn naïeve Cheers-personage uit de kast. Maar dan gaan de (matroesjka-)poppetjes aan het dansen...

Die Welle: een Duitse film over een leraar die zijn leerlingen een populistisch poepje laat ruiken. Ganz geil, volgens sommigen. Keine Sack an, volgens anderen.

How to lose Friends and alienate People: een Britse roddeljournalist gaat werken voor een serieuze krant. Heel grappig. Met een hoog stripgehalte, ook. Letterlijk en figuurlijk.

Caos Calmo: een Italiaanse film over een man die zijn vrouw verliest en na verloop van tijd toch weer van het leven gaat genieten. Iets voor Guy Ritchie, denken wij zo.
Over Guy Ritchie gesproken, zijn film Rock'NRolla was ook te zien in Gent. Een flitsend gemonteerd gangsterverhaal maar met een scenario dat even fel rammelt als Ritchie's huwelijksleven.

Vicky Cristina Barcelona dan van Woody Allen. Met zoals bekend Scarlett Johansson, Penelope Cruz en Javier Bardem in de hoofdrollen. De pitch in het kort : iedereen doet het met iedereen.

The Wrestler van Darren Aronofsky en met Mickey Rourke: een absoluut meesterwerk. The Wrestler gaat over een vergane glorie in de catchwereld die een comeback maakt. Hasbeen Rourke hoefde niet diep te graven voor zijn rol als Randy 'The Ram'.

Tot slot de hongerstakersfilm Hunger oftewel het waargebeurde verhaal van IRA-gevangene Bobby Sands. Een van de hoogtepunten van het festival. Niet in het minst door de regie van Steve - voor scènes van minder dan 20 minuten kom ik mijn bed niet uit - McQueen.
Hunger wordt sowieso vertoond bij ElaN Filmavonden.

Of de ElaN-hakbijl even genadig is voor de anderen, wait and see. Zie ook www.elanfilmavonden.be .

Gentse groetjes,
E-MaN

 

11-10-08

La Noche de los Girasoles: Kleurrijke film noir

Vertoond als Blind Date bij ElaN Filmavonden op 22 september 2008.

0832180de8ac45aae0d7a3d7f250591c.jpgSpanje, wàt een land ! Ze hebben de beste sporters (Nadal en de hele Spaanse voetbalploeg), de mooiste steden (Barcelona en Madrid), de knapste vrouwen (Penelope Cruz en dat vakantielief uit Torremolinos in 1989) en nu blijken die stierentemmers ook nog eens de beste films te maken… Caramba !

Die van Bunuel (Belle de jour!), Almodovar (Atame, Todo Sobre di Madre, Hable Con Ella, Volver) en Amenabar (Mar Adentro) kenden we al maar nu duikt daar ook ene Jorge Sanchez-Cadezubo op.

Met La Noche de los Girasoles (De Nacht van de Zonnebloemen) maakt deze 36-jarige Madrileen zijn regiedebuut. En, amai, onze frakos. Na afloop hadden we meteen de neiging om hem een boeketje euh, zonnebloemen, te sturen.

La Noche de los Girasoles zorgt van meet af aan voor de nodige suspense. Een perverse stofzuigerverkoper en een mooie zwarte vrouw kruisen elkaars pad. Een verlaten bospad, meer bepaald. Het gevolg laat zich raden. Als de man van het slachtoffer zich wil wreken, loopt het pas echt uit de hand. Resultaat is een crazy mallemolen aan gewelddaden - poets wederom poets, zie je de acteurs de hele tijd denken. Veel spanning dus, maar daar blijft het niet bij in La Noche. Want bij al dat geweld doet Sanchez-Cadezubo u nadenken of al dat bloedvergieten wel een morele grond heeft. 

La Noche de los Girasoles is half film noir (maar niet grijs !), half psychologisch drama. De werkelijk fraaie landschappen en dito couleur locale in Noord-West Spanje krijgt u er gratis bovenop. Gulle mannen, die Spanjolen.

Adios!,
E-MaN

Maandag 13 oktober haalt ElaN Filmavonden de paarden van stal en de pistolen uit de kast voor de western 3:10 to Yuma. Voor deze road movie te paard kan u een vrijkaart winnen door een mail te sturen naar wim@elanlanguages.com.  

Oktoberprogramma ElaN Filmavonden

13 oktober : 3:10 to Yuma
20 oktober : Estomago

27 oktober : Happy-Go-Lucky

Meer info op : www.elanfilmavonden.be