Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

25-10-08

Entre Les Murs : Van del tot rel

entre les murs.jpgIn avant-première vertoond tijdens ElaN Filmavonden op 29 september 2008.

We weten niet hoe dat met u zit. Maar telkens als wij een schoolpoort ontwaren, krijgen we klamme handen en voeten tegelijk. Nee, de school - dwangbuis van het leven – is zoals de laatste film van Guy Ritchie. We hebben er hoegenaamd niets mee.  En als er één bank is die ons nóg meer nachtmerries bezorgt dan Fortis, is het de schoolbank.

Het hoeft u dus niet te verbazen dat wij bij de vertoning van het Franse klaslokaalportret Entre Les Murs met knikkende knieën de Roxy betraden (wat overigens niet meevalt in een donkere zaal).

Maar dan volstrekt zich het wonder. Want in no time waren we bij de les. Regisseur Laurent Cantet volgt leraar François Bégaudeau die in een Parijse ‘école difficile’ een multiculturele klas in toom tracht te houden. De camera’s zitten zo dicht op het gebeuren dat u als kijker zélf het gevoel hebt in de klas te zitten (met dit voordeel dat u geen angst hoeft te hebben voor alweer een woensdagnamiddagje strafstudie). Tussen de 4 muren zijn we getuige van het verbale pingpongspel dat zich ontspint tussen de leraar frans François en de mondige Esmeralda, de wat onstuimige Souleyman, de nukkige Samantha en de bedachtzame Chinees Wei.

Allemaal onderwerpen ze François aan een spervuur van de meest uiteenlopende, euh, onderwerpen - of het nu gaat om de passé imparfait, de World Cup of Plato. En François, hij blijft geduldig pareren. Totdat hij onwillekeurig Esmeralda uitmaakt voor 'petasse' (del). Gevolg is een rel op school waarbij de idealistische François geweldig onder vuur komt te liggen en bijna breekt. Het is meteen het kantelmoment van de film. Plots zit u niet meer te schuddebuiken met wat de kids allemaal uitkramen. Cantet slaagt er zowaar in om u de vraag te doen stellen welk schoolsysteem het meest deugt (slaan of zalven?).

Entre Les Murs - dit jaar de geheel terechte winnaar van de Gouden Palm van Cannes - is gebaseerd op de bestseller van ex-leraar François Bégaudeau, die dus zichzelve staat te spelen. Het geeft de film extra geloofwaardigheid. Een schaar goed in deze barre beurstijden. 

Bij het buitengaan, maakten we nog volgende bedenking : de enige artiest die ons straffeloos mag doen terugdenken aan school is Angus Young van AC/DC. Maar daar voegen we nu met plezier Laurent Cantent en François Bégaudeau aan toe.

Entre Les Murs, een meesterlijke film.

E-MaN

Volgende maandag op 27 oktober presenteert ElaN Filmavonden Happy Go Lucky. In deze lichtvoetige komedie van Mikel Leigh dartelt de 30-jarige onderwijzeres Poppy als een zorgeloze maar ook wat eenzame spring-in-‘t-veld door het leven. ElaN Filmavonden geeft 5 vrijkaarten weg. Maak kans op een ticket en mail naar wim@elanlanguages.com.

Klik voor het novemberprogramma van ElaN Filmavonden op www.elanfilmavonden.be

 

De commentaren zijn gesloten.