Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

06-10-08

Tropa de elite : met de grove bezemsteel

2ecb8734ec3e64bfe35bb8a0616930ef.jpgVertoond tijdens ElaN Filmavonden op 15 september 2008

Na afloop van Tropa de elite waren er minstens zeven Phara's nodig om de discussiërende partijen in de bar van TheRoxyTheatre uit elkaar te houden. De Gouden Beer-winnaar van Berlijn is inderdaad een polariserende film met centraal de vraag: hoe ver kan je gaan om de misdaad in de hand te houden?

Vrij ver, in dit geval. In Tropa de elite confronteert regisseur José Padilha ons met de keiharde praktijken van de Braziliaanse elitepolitie BOPE in haar strijd tegen de drugsbendes die de krottenwijken (favela's) van Rio De Janeiro in hun greep hebben.

We volgen BOPE-kapitein Nascimento die er niet voor terugdeinst om drugsdealers een plastic zak over het hoofd te trekken in ruil voor een bekentenis. En als dat niet helpt, halen ze er een bezemsteel bij. Billenknijpende cinema.

Padilha verschoot zich een bult over het fascistische etiket dat de film kreeg opgeplakt. In Berlijn benadrukte de regisseur dat hij alleen maar wilde laten zien ‘wat er gebeurt op plaatsen waar niemand ooit komt kijken, en dat doe ik op een plek waar mensen wel komen kijken, in een bioscoopzaal.’ Bovendien draaide Padilha eerder de documentaire Bus 174 waarin hij het portret schetst van een arme jongen uit de flavela's die uit protest een bus kidnapt. "Toen werd ik uitgemaakt voor een linkse activist, een communist." Dus, Tropa de elite, een fascistische film? Maak daar maar een (haken)kruis over.

Veel meer is Tropa de elite een film die laat zien hoe uitzichtloos het leven wel kan zijn voor mensen die niks te makken hebben. Brood brengen ze op de plank door op diezelfde plank 6 lijntjes neer te leggen voor de coke- en kooplustige. Met uiteraard de nodige risico’s vandien. Een van Padilha’s verdiensten is dat hij de kijker laat voelen dat werkelijk niemand veilig is : niet de drugsdealer, niet de ordehandhaver en zelfs niet de gebruiker. De scène waarin zo’n gebruiker annex verklikker in de fik wordt gestoken is van een ronduit Reservoir Dogseske-allure.

In Brazilië is Tropa de elite uitgegroeid tot een fenomeen. Tientallen miljoenen mensen zagen de film al. Nu u nog.

E-MaN

Oktoberprogramma ElaN Filmavonden

06 oktober : In Bruges

13 oktober : 3:10 to Yuma
20 oktober : Estomago

27 oktober : Happy-Go-Lucky


Alle info op www.elanfilmavonden.be

13:00 Gepost in Recensies | Permalink | Commentaren (0) | Tags: Tropa de elite

De commentaren zijn gesloten.