Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

30-09-08

Eldorado : TinTin naar het Beloofde Land

Vertoond bij Elan Filmavonden op 8 september 2008.

fa3062eab957f57777f411d945b3ffc4.jpgJammer dat de Waalse film Eldorado niet werd vertoond tijdens het jongste NV-A congres. Het had anders het brompotgehalte van Bourgeois en consoorten serieus naar beneden gehaald. 

Want Eldorado sprankelt af en toe als een fles Chaudfontaine met daarop het etiket ‘schudden voor gebruik’.

De film vertelt het verhaal van Yvan, een wat uitgebluste autoverkoper die in zijn Ardense huis een inbreker betrapt. Yvan belt echter niet naar de flikken  - waarom zou je ook, als je weet wie het daar tegenwoordig voor het zeggen heeft – maar sluit vriendschap met Elie, de dief.

Het wat mistroostige maar toch wel grappige duo besluit erop uit te trekken. Yvan haalt een oude Chevrolet van stal waarna de twee het Waalse land afschuimen en allerlei gekke avonturen beleven, als twee overjarige TinTin’s. Of hebt u het al ooit meegemaakt, dat er een hond pardoes op het dak van uw auto belandt?

Eldorado oftewel het Beloofde Land ontspint zich vervolgens als een roadmovie die u doet gieren van het lachen maar à la fois de nodige deernis wekt.

Lachen zult u met de opzichtige caravangordijnen die Yvan en Elie om zich heen slaan alsook met een naturist die zich alsvolgt voorstelt : “Bonjour, je suis Alain Delon.” De krop in de keel bij zoveel kommer en kwel krijgt u dan weer tijdens het bezoek aan Elie’s ouders. Elie, een 18-karaats loser, krijgt de volle laag van zijn vader terwijl zijn moeder mistroostig naar buiten staart, naar een weids landschap, alsof ze vol ongeduld wacht op de trein des doods. Pakkend.

Eldorado, van en met filmfenomeen Bouli Lanners (Ultranova ! Aaltra !!), oogstte in Cannes een applaus van een kwartier lang. Bijna net zo lang als de NV-A’ers onlangs voor De Wever klapten. Aan u de keuze.

Volgende week maandag draait ElaN Filmavonden de gangsterfilm In Bruges. Niet met Jacky Mathijssen maar met Colin Farrell in de hoofdrol. Maak kans op een vrijkaart en stuur een mail naar wim@elanlanguages.com
 

Salut les gars!,
E-MaN

Oktoberprogramma ElaN Filmavonden

6 oktober : In Bruges

13 oktober : 3:10 to Yuma
20 oktober : Estomago

27 oktober : Happy-Go-Lucky


Alle info op www.elanfilmavonden.be

19-09-08

Gomorra : Maffia is afval

In avant-première vertoond op 1 september 2008 door ElaN Filmavonden.

Zo opgewekt als wij worden van de pompende saxdeuntjes van Madness, zo als van Gods geslagen waren wij van Gomorra, de (anti-)maffiafilm van Matteo Garrone.

Gomorra is gebaseerd op het gelijknamige boek van Roberto Saviano. De nu 29-jarige onderzoeksjournalist vond er niet beter op dan rijdend op zijn scooter te infiltreren in de Camorra, de meedogenloze maffiaclan die Napels en omstreken letterlijk en figuurlijk onveilig maakt. Het boek van Saviano is een uiterst gedocumenteerd relaas van hoe de Camorra via drugs, textiel en afval jaarlijks winsten maakt die oplopen tot ruim 200 miljard dollar. Dus, Didier Reynders, als er één adres is om uw begrotingstekort op te smukken..., juist ja.

6a6905a1e0453993afd48d3da06c9e4b.jpgDe grote verdienste van Saviano en Garrone is dat ze in Gomorra het Hollywoodiaanse beeld van de maffia achterwege laten en de onderbuik tonen van de Camorra. Geen mannen met chique pakken en dito hoeden die in een Chesterfield-zetel gezeten, al meesmuilend ‘I will make you an offer you can’t refuse’ murmelen. Nee, hier krijgen we te maken met knaapjes van nog geen 14 die op gevaar van eigen leven naar Rome reizen om er drugs te verhandelen (die Romereizen van tegenwoordig…) of met iets te ambitieuze jongeheren die genadeloos door hun maffia-oversten worden afgemaakt om ze dan met een bulldozer te dumpen in het diepblauwe water van de baai van Napels.  

Het is meteen een van de aangrijpendste scènes die overigens in flinke concurrentie ligt met de openingsscène. Daarin zien we hoe 5 heren sans pardon een kogel door de kop wordt gejaagd. In een zonnebank, nota bene (dan doet een mens al eens aan wellness). Waarom de heren geen zon meer mogen zien, wordt nauwelijks uit de doeken gedaan. Je verneemt enkel dat ze in wat duistere zaakjes verwikkeld zijn. Alsof regisseur Garrone de kijker wil duidelijk maken dat – eens verstrikt in de Camorra-tentakels - werkelijk niémand veilig is.

Gomorra schetst dus de rauwe realiteit van alledag: het leven zoals het is, maffia. Maar waarbij de boodschap van Garrone en Saviano overduidelijk is: de maffia doet niet alleen in afval, maar is het ook.

Uit schrik voor represailles leeft Roberto Saviano intussen ondergedoken. Hopelijk kan hij er luisteren naar plaatjes van Madness. One step beyond !...

E-MaN

 PS : Check de nieuwe website van ElaN Filmavonden op www.elanfilmavonden.be

 

03-09-08

The Trap : de schuldige schutter

Vertoond tijdens ElaN Filmavonden op 25 augustus 2008

8593616553fc30de05f9527b37f66f17.jpg

Some guys have all the luck, zong de veel te jong gestorven Robert Palmer ooit. Wellicht doelde hij eerder op de Fellaini’s en Kompany’s van deze wereld dan op zichzelf. En ook niet op ene Mladen uit Belgrado. Oké, de hoofdfiguur uit het Servische misdaaddrama The Trap slaagt er wel in om als ingenieur in Belgrado een gezelllig gezinnetje uit te bouwen maar wanneer zijn zoontje met een hartziekte wordt geconfronteerd, krijgt hij het erg moeilijk. Even moeilijk als een Guantamo-gevangene die in zijn cel enkel naar de EO mag kijken, zeg maar. 

Mladen moet namelijk 26.000 euro weten te vinden om de noodzakelijke operatie van zijn zoontje te kunnen betalen. Geld dat ie niet heeft (hij lijkt wel een ex-doelman van de Rode Duivels). Totdat hij een voorstel krijgt om tegen een fors bedrag een moord te plegen (hij lijkt steeds meer op die doelman).

En het is dan dat Mladen voor de keuze staat. Want met het omleggen van de ene, redt ie het leven van een ander. De centrale vraag die regisseur Srdan Golubovic je met de wijsvinger voor je hoofd probeert duidelijk te maken is dan ook die van de schuld oftewel : mag je het principe van de ene zijn dood is de andere zijn brood een handje toesteken ? Mladen - uiterlijk de perfecte kruising tussen John Turturro en een jonge Henry Kissinger - voelt alvast de schuld als een loodzware molensteen rond zijn nek hangen. En u kijker, lijdt en leeft mee.   

Hier en daar rammelt het plot zoals een Trabant op Slavische wegen (het moet lukken dat Mladen in een miljoenenstad als Belgrado net die persoon moet vermoorden wiens vrouw hij enkele dagen voordien ontmoet heeft). Maar een kniesoor die daarom maalt.

The Trap is met wat goede wil te vergelijken met een van de vele schitterende schrijfsels van schuldschrijver Dostojevski maar dan op pellicule. The Trap is top.

Op maandag 8 september kan u in TheRoxyTheatre in Koersel komen kijken naar de Waalse roadmovie Eldorado. Maak kans op een gratis ticket en mail naar wim@elanlanguages.com . Vergeet niet de naam van de film Eldorado te vermelden.

Salut !
E-Man