Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

30-09-08

Eldorado : TinTin naar het Beloofde Land

Vertoond bij Elan Filmavonden op 8 september 2008.

fa3062eab957f57777f411d945b3ffc4.jpgJammer dat de Waalse film Eldorado niet werd vertoond tijdens het jongste NV-A congres. Het had anders het brompotgehalte van Bourgeois en consoorten serieus naar beneden gehaald. 

Want Eldorado sprankelt af en toe als een fles Chaudfontaine met daarop het etiket ‘schudden voor gebruik’.

De film vertelt het verhaal van Yvan, een wat uitgebluste autoverkoper die in zijn Ardense huis een inbreker betrapt. Yvan belt echter niet naar de flikken  - waarom zou je ook, als je weet wie het daar tegenwoordig voor het zeggen heeft – maar sluit vriendschap met Elie, de dief.

Het wat mistroostige maar toch wel grappige duo besluit erop uit te trekken. Yvan haalt een oude Chevrolet van stal waarna de twee het Waalse land afschuimen en allerlei gekke avonturen beleven, als twee overjarige TinTin’s. Of hebt u het al ooit meegemaakt, dat er een hond pardoes op het dak van uw auto belandt?

Eldorado oftewel het Beloofde Land ontspint zich vervolgens als een roadmovie die u doet gieren van het lachen maar à la fois de nodige deernis wekt.

Lachen zult u met de opzichtige caravangordijnen die Yvan en Elie om zich heen slaan alsook met een naturist die zich alsvolgt voorstelt : “Bonjour, je suis Alain Delon.” De krop in de keel bij zoveel kommer en kwel krijgt u dan weer tijdens het bezoek aan Elie’s ouders. Elie, een 18-karaats loser, krijgt de volle laag van zijn vader terwijl zijn moeder mistroostig naar buiten staart, naar een weids landschap, alsof ze vol ongeduld wacht op de trein des doods. Pakkend.

Eldorado, van en met filmfenomeen Bouli Lanners (Ultranova ! Aaltra !!), oogstte in Cannes een applaus van een kwartier lang. Bijna net zo lang als de NV-A’ers onlangs voor De Wever klapten. Aan u de keuze.

Volgende week maandag draait ElaN Filmavonden de gangsterfilm In Bruges. Niet met Jacky Mathijssen maar met Colin Farrell in de hoofdrol. Maak kans op een vrijkaart en stuur een mail naar wim@elanlanguages.com
 

Salut les gars!,
E-MaN

Oktoberprogramma ElaN Filmavonden

6 oktober : In Bruges

13 oktober : 3:10 to Yuma
20 oktober : Estomago

27 oktober : Happy-Go-Lucky


Alle info op www.elanfilmavonden.be

De commentaren zijn gesloten.