Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

19-09-08

Gomorra : Maffia is afval

In avant-première vertoond op 1 september 2008 door ElaN Filmavonden.

Zo opgewekt als wij worden van de pompende saxdeuntjes van Madness, zo als van Gods geslagen waren wij van Gomorra, de (anti-)maffiafilm van Matteo Garrone.

Gomorra is gebaseerd op het gelijknamige boek van Roberto Saviano. De nu 29-jarige onderzoeksjournalist vond er niet beter op dan rijdend op zijn scooter te infiltreren in de Camorra, de meedogenloze maffiaclan die Napels en omstreken letterlijk en figuurlijk onveilig maakt. Het boek van Saviano is een uiterst gedocumenteerd relaas van hoe de Camorra via drugs, textiel en afval jaarlijks winsten maakt die oplopen tot ruim 200 miljard dollar. Dus, Didier Reynders, als er één adres is om uw begrotingstekort op te smukken..., juist ja.

6a6905a1e0453993afd48d3da06c9e4b.jpgDe grote verdienste van Saviano en Garrone is dat ze in Gomorra het Hollywoodiaanse beeld van de maffia achterwege laten en de onderbuik tonen van de Camorra. Geen mannen met chique pakken en dito hoeden die in een Chesterfield-zetel gezeten, al meesmuilend ‘I will make you an offer you can’t refuse’ murmelen. Nee, hier krijgen we te maken met knaapjes van nog geen 14 die op gevaar van eigen leven naar Rome reizen om er drugs te verhandelen (die Romereizen van tegenwoordig…) of met iets te ambitieuze jongeheren die genadeloos door hun maffia-oversten worden afgemaakt om ze dan met een bulldozer te dumpen in het diepblauwe water van de baai van Napels.  

Het is meteen een van de aangrijpendste scènes die overigens in flinke concurrentie ligt met de openingsscène. Daarin zien we hoe 5 heren sans pardon een kogel door de kop wordt gejaagd. In een zonnebank, nota bene (dan doet een mens al eens aan wellness). Waarom de heren geen zon meer mogen zien, wordt nauwelijks uit de doeken gedaan. Je verneemt enkel dat ze in wat duistere zaakjes verwikkeld zijn. Alsof regisseur Garrone de kijker wil duidelijk maken dat – eens verstrikt in de Camorra-tentakels - werkelijk niémand veilig is.

Gomorra schetst dus de rauwe realiteit van alledag: het leven zoals het is, maffia. Maar waarbij de boodschap van Garrone en Saviano overduidelijk is: de maffia doet niet alleen in afval, maar is het ook.

Uit schrik voor represailles leeft Roberto Saviano intussen ondergedoken. Hopelijk kan hij er luisteren naar plaatjes van Madness. One step beyond !...

E-MaN

 PS : Check de nieuwe website van ElaN Filmavonden op www.elanfilmavonden.be

 

De commentaren zijn gesloten.