Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

03-09-08

The Trap : de schuldige schutter

Vertoond tijdens ElaN Filmavonden op 25 augustus 2008

8593616553fc30de05f9527b37f66f17.jpg

Some guys have all the luck, zong de veel te jong gestorven Robert Palmer ooit. Wellicht doelde hij eerder op de Fellaini’s en Kompany’s van deze wereld dan op zichzelf. En ook niet op ene Mladen uit Belgrado. Oké, de hoofdfiguur uit het Servische misdaaddrama The Trap slaagt er wel in om als ingenieur in Belgrado een gezelllig gezinnetje uit te bouwen maar wanneer zijn zoontje met een hartziekte wordt geconfronteerd, krijgt hij het erg moeilijk. Even moeilijk als een Guantamo-gevangene die in zijn cel enkel naar de EO mag kijken, zeg maar. 

Mladen moet namelijk 26.000 euro weten te vinden om de noodzakelijke operatie van zijn zoontje te kunnen betalen. Geld dat ie niet heeft (hij lijkt wel een ex-doelman van de Rode Duivels). Totdat hij een voorstel krijgt om tegen een fors bedrag een moord te plegen (hij lijkt steeds meer op die doelman).

En het is dan dat Mladen voor de keuze staat. Want met het omleggen van de ene, redt ie het leven van een ander. De centrale vraag die regisseur Srdan Golubovic je met de wijsvinger voor je hoofd probeert duidelijk te maken is dan ook die van de schuld oftewel : mag je het principe van de ene zijn dood is de andere zijn brood een handje toesteken ? Mladen - uiterlijk de perfecte kruising tussen John Turturro en een jonge Henry Kissinger - voelt alvast de schuld als een loodzware molensteen rond zijn nek hangen. En u kijker, lijdt en leeft mee.   

Hier en daar rammelt het plot zoals een Trabant op Slavische wegen (het moet lukken dat Mladen in een miljoenenstad als Belgrado net die persoon moet vermoorden wiens vrouw hij enkele dagen voordien ontmoet heeft). Maar een kniesoor die daarom maalt.

The Trap is met wat goede wil te vergelijken met een van de vele schitterende schrijfsels van schuldschrijver Dostojevski maar dan op pellicule. The Trap is top.

Op maandag 8 september kan u in TheRoxyTheatre in Koersel komen kijken naar de Waalse roadmovie Eldorado. Maak kans op een gratis ticket en mail naar wim@elanlanguages.com . Vergeet niet de naam van de film Eldorado te vermelden.

Salut !
E-Man 

 

De commentaren zijn gesloten.