Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

31-07-08

Funny Games US : Zinloze Golfoorlog

374e17565e2ad190d7a01b542834897a.jpgGek hoe de realiteit soms de fictie achterhaalt. In Funny Games US - de film die ElaN Filmavonden op 21 juli in TheRoxyTheatre vertoonde - terroriseren twee verveelde jongemannen een moeder, vader en klein jongetje in hun vakantiehuis tot in den treure. Puur voor het plezier. Het doet denken aan de drie kids die afgelopen week in Oostende zomaar een willekeurige voorbijganger molesteerden. Gek zijn doet geen zeer, zeggen ze. Maar dat is een leugen. Vraag het maar aan al die tieners die tegenwoordig in Londen een mes in hun ribben krijgen. Of aan sommige kijkers van Funny Games US die bij zoveel dreiging en geweld het gezicht afwendden.

Funny Games US is de remake van de film Funny Games die de Oostenrijkse regisseur Michael Haneke in 1997 draaide. Destijds zorgde de prent voor een ware schokgolf in de cinemazalen. En over golf gesproken. Het is met een golfstick dat de jongeheren Peter en Paul acteur Tim Roth verrot slaan. Naomi Watts vergaat het niet veel beter. Ze mocht dan al eerder in de klauwen van King Kong terecht zijn gekomen. Dit is andere koek. Billenkoek, om precies te zijn.

Na de thriller Caché bewijst Michael Haneke met Funny Games US eens te meer dat hij een meester is in het maken van indringende cinema over indringers. Onze deur zal in elk geval niet meer zo makkelijk openzwaaien als er nog eens aangebeld wordt...

Maandag 4 augustus presenteert ElaN Filmavonden de Beatles-musical Across The Universe. Maak kans op een vrijkaart door een mail te sturen naar wim@elanlanguages.com . En sorry, Heather Mills, u laten we niet binnen.

Groetjes,
E-MaN

De commentaren zijn gesloten.