Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

27-06-08

Aanrijding in Moscou : de reacties

35ffe9886242a97be1f434b5cf378faf.jpgElaN Filmavonden vertoonde op maandag 23 juni in TheRoxyTheatre in Koersel de Vlaamse film ‘Aanrijding in Moscou’. We noteerden achteraf volgende reacties :

« Mooie film. Wel jammer dat er zo weinig films gemaakt worden over liefde tussen 2 mannen. »
Chris Martin van Coldplay


« Amai, die okselvijvers van dieën trucker gezien ? Eindelijk ! Niet meer alleen ! »
Ben Crabbé

« Hmmm, aangereden worden door een trucker… Da's nog eens een idee. Het houten been heb ik al, zodus. »
Heather Mills

« Aanrijding in Moscou ? Speelt Arshavin ook mee ? »
Gunther Schepens

« Neeeeeeh, Gunter, joh. Dit is film ! En net als het spelletje ken je daar blijkbaar ook gene ene flikker van… »
Johan Boskamp

« Stop, Johan. Reclame ! »
Carl Huybrechts

« Ik vond het wel spijtig dat dieën trucker lelijk blíjft in dienen film »
Veerle ‘Sara’ Baetens

« Waar blijven sommige regisseurs het toch halen ? »
Guy Ritchie

« Guy, leg je er toch bij neer. Je hebt nu eenmaal mensen mét en mensen zonder talent. »
Madonna

« Kiezen tussen twee mannen ? Pervers ! »
Robert Mugabe 

Op maandag 30 juni vertoont ElaN Filmavonden Juno, een volwassen comedy drama over een zwanger tienermeisje.
Wil u deze film gratis meemaken. Dat is mogelijk. ElaN Filmavonden geeft 5 vrijkaarten weg. Stuur een mail naar wim@elanlanguages.com. Vergeet niet het woord CINEBEL en de film Juno te vermelden.

 

 

19-06-08

Import Export : pellicule rond de strot

3f62c0aa15079721d2299374901fa54e.jpgEr zou een nieuwe wet moeten gestemd worden, en wel deze. Hoe slechter een land voetbalt, hoe beter het in films is. Kijk alleen maar naar België. Zelfs met klompen aan zou Oranje beter presteren dan onze Rode Duivels maar wat een weelde in de cinema! Eldorado, Le Silence de Lorna van de gebroeders Dardenne en Aanrijding in Moscou. Het zijn maar 3 recente films van bij ons die in Cannes in de prijzen vielen.

En zo is het ook met Oostenrijk. Kansloos eruit geflikkerd door Ball(z)ack (de groene grasmat was duidelijk niet de heimat voor die 11 Weense worsten). Maar Grüss Gott, de films zijn andere koek. Met Michael Haneke (Funny Games ! Caché ! La Pianiste !) op kop. In Haneke’s zog maakt nu ene Ulrich Seidl furore. Drie jaar geleden liet hij al het bevreemdende Dog Days op ons los. Nu is er Import Export, een film over twee mensen op zoek naar geluk.

Pauli trekt van West naar Oost om er samen met zijn stiefvader snoepautomaten en in ranzige discotheken hun druipers aan te bieden. De Oekraïense Olga maakt de omgekeerde beweging. Als verpleegster annex webcamhoertje had ze het wel gehad. In Wenen gaat ze aan de slag als schoonmaakster in een hospitaal met bedlegerige bejaarden.

En het is daar dat de mooiste scènes van dit kleinood zich afspelen die de kijker trapezegewijs van de ene emotie naar de andere doen zweven. Mededogen krijg je als een oud mannetje zich tergend langzaam van zijn luier ontdoet, tedere gevoelens spelen op als Olga een danspasje waagt met een andere ouderling terwijl u wellicht zult grijnzen van genot bij een gevecht op leven en dood tussen Olga en een jaloerse vrouwelijke collega.

Maar Import Export is bovenal confronterende cinema. Alsof Ulrich Seidl himself de zaal binnenwandelt en alle kijkers eigenhandig met zijn pelliculeslingers de strot dichtknijpt en u fel en kordaat toespreekt : « deze film maakt duidelijk dat het leven geen lachtertje is ». Iets wat we natuurlijk allang wisten en bovendien des te geloofwaardiger klinkt als het uit de mond van een Oostenrijker komt. Heil Import Export !

E-MaN

Volgende week kunt u bij ElaN Filmavonden in TheRoxyTheatre in Koersel komen kijken naar Aanrijding in Moscou. Voor dit aardig Vlaams filmpje geven we 5 vrijkaarten weg. Mailen naar wim@elanlanguages.com met vermelding van de film Aanrijding in Moscou. 

Programma ElaN Filmvonden in juni :

23 juni : Aanrijding in Moscou
30 juni : Juno

06-06-08

The Savages : Stront aan de knikker

c1f1d640119941ecfabd0d99cf4eccb0.jpgAlle hens aan dek bij Jon en Wendy Savage. Vader Lenny durft met zijn eigen uitwerpselen wel eens creatief uit de toilethoek komen. Alzheimer. Jon en Wendy, zelf geen toonbeelden van standvastigheid, zien zich genoodzaakt om een home te zoeken voor hun vader.

Geen sinecure in een gezin waar niets loopt zoals ze het zouden willen. Zo worstelt Jon met een hilarische allergie voor spek en ei, heeft Wendy genoeg van de seksrelatie met een oudere man – als iemand haar vraagt of ze getrouwd is, antwoordt Wendy : ‘No, but my boyfriend is ‘ - en staat Lenny letterlijk en figuurlijk met de billen bloot in een vol vliegtuig.

Al dit fraais serveert regisseur Tamara Jenkins met een subtiele toets van vederlichte ironie die ze van Woody Allens piano moet gestolen hebben.  

Philip Seymour Hoffman en Laura Linney als broer en zus zijn outstanding. Constant kibbelend rollen ze als het ware over het doek (dat kussengevecht !) om dan toch weer peis en vree te sluiten. En ook met Lenny komt het - naar Hugo Claus-normen - allemaal goed.

The Savages is zoals het invullen van een sudoku. Loodzwaar bij aanhef om aan het eind tevreden en voldaan achterover te leunen.

Philip Seymour Hoffman schittert ook in de film die ElaN Filmavonden op maandag 9 juni in TheRoxyTheatre in Koersel vertoont. In Charlie Wilson’s War speelt Hoffman een - hier komt ie, pleonasme ! - corrupte CIA-agent. Voor deze politieke satire kunt u een vrijkaart winnen door een mail te sturen naar wim@elanlanguages.com .


Programma ElaN Filmvonden in juni :


09 juni : Charlie Wilson’s War

16 juni : Import Export
23 juni : Aanrijding in Moscou
30 juni : Juno