Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

19-06-08

Import Export : pellicule rond de strot

3f62c0aa15079721d2299374901fa54e.jpgEr zou een nieuwe wet moeten gestemd worden, en wel deze. Hoe slechter een land voetbalt, hoe beter het in films is. Kijk alleen maar naar België. Zelfs met klompen aan zou Oranje beter presteren dan onze Rode Duivels maar wat een weelde in de cinema! Eldorado, Le Silence de Lorna van de gebroeders Dardenne en Aanrijding in Moscou. Het zijn maar 3 recente films van bij ons die in Cannes in de prijzen vielen.

En zo is het ook met Oostenrijk. Kansloos eruit geflikkerd door Ball(z)ack (de groene grasmat was duidelijk niet de heimat voor die 11 Weense worsten). Maar Grüss Gott, de films zijn andere koek. Met Michael Haneke (Funny Games ! Caché ! La Pianiste !) op kop. In Haneke’s zog maakt nu ene Ulrich Seidl furore. Drie jaar geleden liet hij al het bevreemdende Dog Days op ons los. Nu is er Import Export, een film over twee mensen op zoek naar geluk.

Pauli trekt van West naar Oost om er samen met zijn stiefvader snoepautomaten en in ranzige discotheken hun druipers aan te bieden. De Oekraïense Olga maakt de omgekeerde beweging. Als verpleegster annex webcamhoertje had ze het wel gehad. In Wenen gaat ze aan de slag als schoonmaakster in een hospitaal met bedlegerige bejaarden.

En het is daar dat de mooiste scènes van dit kleinood zich afspelen die de kijker trapezegewijs van de ene emotie naar de andere doen zweven. Mededogen krijg je als een oud mannetje zich tergend langzaam van zijn luier ontdoet, tedere gevoelens spelen op als Olga een danspasje waagt met een andere ouderling terwijl u wellicht zult grijnzen van genot bij een gevecht op leven en dood tussen Olga en een jaloerse vrouwelijke collega.

Maar Import Export is bovenal confronterende cinema. Alsof Ulrich Seidl himself de zaal binnenwandelt en alle kijkers eigenhandig met zijn pelliculeslingers de strot dichtknijpt en u fel en kordaat toespreekt : « deze film maakt duidelijk dat het leven geen lachtertje is ». Iets wat we natuurlijk allang wisten en bovendien des te geloofwaardiger klinkt als het uit de mond van een Oostenrijker komt. Heil Import Export !

E-MaN

Volgende week kunt u bij ElaN Filmavonden in TheRoxyTheatre in Koersel komen kijken naar Aanrijding in Moscou. Voor dit aardig Vlaams filmpje geven we 5 vrijkaarten weg. Mailen naar wim@elanlanguages.com met vermelding van de film Aanrijding in Moscou. 

Programma ElaN Filmvonden in juni :

23 juni : Aanrijding in Moscou
30 juni : Juno

De commentaren zijn gesloten.