Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

30-05-08

Once : Chaplin op gitaar

19c298ba24d7e59e0075cd8e57fb4cc8.jpgStel, u bent een stofzuigerreparateur in Dublin - we benadrukken: stel - en u komt thuis van een dagje werken. Wat zou u doen ? Nou, wij weten het wel, nl. stante pede naar de pub om daar met de 'mates' enkele glazen Guinness achterover te kappen. Niet zo bij Guy, de hoofdfiguur van het wonderbaarlijk filmpareltje Once. Guy speelt liever gitaar op straat om wat bij te verdienen. 

Niet dat het veel opbrengt. Slechts een luttel biljet en wat koperen centjes liggen te blinken in zijn gitaarkoffer. Maar we wedden dat het alvast meer is dan het budget dat regisseur Jim Carney aan dit klein maar fijn filmpje besteedde.

Misschien nog belangrijker dan het geld dat Guy verdient, is de liefde die hij wint van een Tsjechisch bloemenverkoopstertje. Om dan toch op een ijzeren gordijn van misunderstanding te botsen. Once is een Chaplinesk verhaal waarbij terzelfdertijd alle clichés over ldvd zorgvuldig omzeild worden. Chapeau !

Ierland en muziek zijn net zo verbonden als Kabila met corrupte ministers. De songs in Once tillen de film dan ook op een hoogte waar zelfs ene Tia voor zou terugdeinzen. Falling Slowly kreeg niet voor niets de Oscar voor beste filmsong.

Once was op maandag 26 mei te zien bij ElaN Filmavonden in TheRoxyTheatre in Koersel. Op maandag 2 juni kan u komen kijken naar The Savages, een ironisch familiedrama over een dementerende vader. Philip Seymour Hoffman speelt de zorgdragende zoon. Niet vergeten te komen !

E-MaN

De commentaren zijn gesloten.