Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

28-02-08

I Served The King of England : de vrouw met snor

28f647315f46074f10a29ce020f13185.jpg« Pats ! » De mep die een Aboriginal vorige week in de film Jindabyne uitdeelde aan Gabriel Byrne mocht er wezen. Byrne had het lijk van de kleindochter van de Aboriginal aangetroffen maar vond het niet nodig de politie erbij te halen. Schuldig verzuim, dus. Maar de klap stond nog meer symbool voor de eeuwenlange kleinering van de Australiërs ten opzichte van de oorspronkelijke bewoners, de Aboriginals. Of hoe cinema in één seconde de gevoelens kan overbrengen van een jarenlang achtergestelde bevolking. Klap, euh sorry, knap.

Niks van dit alles in de film van volgende week. In I Served The King of England schopt een Praagse ober het tijdens WOII tot miljonair. Tot daar alles peis en vree. Maar dan trouwt hij met een vrouw die helemaal weg is van Hitler…  I Served The King of England is een komedie die even zwart is als alle leden van het Maartensfonds samen.

ElaN Filmavonden presenteert dit Tsjechisch filmstaaltje op maandag 3 maart in TheRoxyTheatre. Appèl om 20.30u.

17-02-08

ElaN Filmavonden brengt Blind Date

81568413208bb21311244a226f86f6d7.jpgDe leden van ElaN Filmavonden zullen maar wat blij zijn als het maandagavond is. Kunnen ze eindelijk die pokerface, inclusief zwarte zonnebril, van hun tronie afwerpen. Want een hele week lang werden ze bestookt met de vraag welke film er maandagavond 18 februari op het menu staat. ElaN Filmavonden maakt dan immers met een Blind Date-voorstelling zijn tweejaarlijkse sprong in het filmduister. U, als toeschouwer, weet dus pas in de zaal welke film u te zien krijgt. Let the bets begin...

We kunnen u nu al vertellen welke film u niét te zien zal krijgen : I'm Not There, In The Valley of Elah, No Country For Old Men, Atonement en The Assassination of Jesse James. Want deze films - en geef toe, het is een vrij indrukwekkende reeks - hebben we dit jaar al gedraaid.

Toch een tip van de sluier? Welaan dan. Een wonderkind is na lange tijd terug... Meer zeggen we niet. Hopelijk tot maandag !

ElaN Filmavonden presenteert een Blind Date-voorstelling op maandagavond 18 feb 2008 om 20.30u in TheRoxyTheatre in Koersel.

07-02-08

I'm Not There : 6 voor de prijs van 1

b8144d1a0692348d9bceb28d4c881ad1.jpg"I knew there was more then Walt Disney Movies", antwoordde Bob Dylan ooit gevraagd waarom hij in 1960 zijn geboortedorp Wibbing in Minnesota wegvluchtte richting New York op zoek naar eeuwige roem. Zoals altijd had hij het goed gezien. Want bijna 50 jaar en evenveel wereldhits later behoort Bob allang tot het antiquariaat van de popmuziek, gelegen aan Highway 61.

Naast de grootste neuzelaar - en ook wel vrouwengek - ter wereld is Bob Dylan een ikoon. Daarom is het zeer eigenaardig dat zijn leven nog nooit verfilmd werd. Ja, er zijn de docu’s van Pennebaker en Scorcese maar een biopic ? Dat kwam er niet van. Al kan het veel te maken hebben met Dylan zelf, controlefreak van Wibbing tot New York en terug. Vele regisseurs voelden zich geroepen maar Dylan floot – of zo u wil blies ze harmonica-gewijs – allemaal terug naar af. Tot ene Todd Haynes, regisseur van onder meer het onvolprezen Far from Heaven. Op nauwelijks een A4-tje schreef hij zijn ideeën neer hoe hij een Dylan-film zou aanpakken. Todd ging daarbij tewerk als een echte middenstander. Hij zou het publiek 6 Dylans voorschotelen voor de prijs van één. Zes personages die allemaal één aspect van het complexe karakter van Dylan tot leven zouden brengen. Todd legde het A4-tje voor aan de Master himself die tot ieders verbazing akkoord ging. Resultaat is I’m Not There, één van de beste films van afgelopen jaar.

En wat meer is : ElaN Filmavonden vertoont I’m Not There op maandagavond 11 februari in TheRoxyTheatre in Koersel. « I’m Not There », hoor ik daar een Pet Shop Boys-fan fluisteren. Sorry, maar u dwaalt.