Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

05-01-08

Het ElaN Filmavonden Jaaroverzicht, deel 3

SEPTEMBER

ElaN Filmavonden viert feest. In september is de filmclub aan zijn vijfde seizoen begonnen. Het lustrum wordt gepast ingezet met vuurwerk in de Russische oorlogsfilm 9th Company. Doorgestoomd wordt er met Control, de film van Anton Corbijn over Joy Division-zanger Ian Curtis. Curtis leed aan epilepsie. Iets waar wij in kunnen komen. Want wie zou niet vallen voor de charmes van zijn Belgische maitresse, Annick Honoré?
ElaN Filmavonden blijft excelleren in het bovenhalen van verborgen filmparels. London to Brighton is er zo één van en bleek even straf als de drankjes die Amy Winehouse tot zich neemt.

OKTOBER

Hoog tijd dat ElaN Filmavonden de mensheid bijstaat. En zo geschiedt. In Death of a President krijgt George Bush de kogel. Nog meer geweld in A Guide to Recognizing Your Saints. De film volgt een jeugdbende in de New Yorkse achterbuurt Queens en waarin meer gevloekt wordt dan NV-A'ers op onze Zuiderburen tijdens een congres. Faut le faire !
Na A Scanner Darkly en Zodiac is A Guide Robert Downey Jr.'s derde bezoek aan ElaN. Wat ons betreft toont hij zich meer dan ooit Oscar-fähig. "Maar waar worden die uitgereikt?" horen we hem vragen. Gewoon de witte lijn volgen, Robert.
Ook wel de moeite, Hallam Foe en Interview waarbij jong en oud elkaar het hof maken. In Interview slaagt ouwe bok Steve Buscemi er zelfs in om Sienna Miller een tong te draaien. Dat Dr. Le Compte dit niet meer mag meemaken!...
Hoogtepunt in oktober is misschien wel Shut Up & Sing, de docu over het tegen Bush van leer trekkende countrytrio Dixie Chicks. En algehele opluchting, na de film. De Chicks blijken zo cool dat ze in hun eentje de opwarming van het klimaat kunnen stoppen.

NOVEMBER

Woody Allen : "Er zijn ergere dingen dan de dood. Heeft u ooit een avond met een verzekeringsagent doorgebracht?" Of, zo willen wij parafraseren. "Heeft u ooit een avond Kinepolis doorgebracht?". TheRoxyTheatre - thuishaven van ElaN Filmavonden - blijft inderdaad tot nader order de gezelligste wijkbioscoop in Limburg en omstreken. Het is overigens de enige bioscoop waar je met een Duvel in de hand de zaal mag betreden. Een Duvel die we zeker konden gebruiken bij het bekijken van Le Scaphandre et le Papillon. Wat ons betreft, één van de pakkendste prenten van het jaar.
En wat gezegd van Lars von Trier. Na Michael Rasmussen, de grootste charlatan van Denemarken. Het gekke genie - "maak ik nu film of theater?" - verrast ons met The Boss of it All. The Office op zijn Deens, inclusief een knappe blonde stoot achter de typmachine. Alle credits voor die Denen !

DECEMBER

De laatste maand staat in het teken van het huwelijk. Te beginnen met het Argentijnse gevangenisdrama Cronica de une Fuga dat bewijst dat fictie en realiteit wel degelijk ver uit elkaar kunnen liggen. Terwijl de hoofdfiguur van Cronica de sleutel tot de vrijheid weet te vinden, blijven de ElaN-echtelieden naarstig op zoek. Zelfs de film After The Wedding brengt geen soelaas. ElaN Filmavonden sluit het jaar af met de Gouden Palm van Cannes : 4 Months, 3 Weeks and 2 Days. Nee, niet de geschatte duur van de interim-regering. Wel een prachtig Roemeens abortusdrama dat gemaakt werd met een budget lager dan de limbolat waar Bart De Wever onder moet duiken.

Zo, de filmrollen van afgelopen jaar kunnen we definitief opbergen en moeten Herman Van Veen-gewijs plaats maken voor die van 2008. We gaan inderdaad ook dit jaar rennen, springen, vliegen enz. om jullie, beste ElaN-bezoeker, een even fijn filmaanbod te kunnen bieden als afgelopen jaar. Hasta !

16:33 Gepost in Films | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.