Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

02-01-08

Het ElaN Filmavonden Jaaroverzicht, deel 2

MEI

In mei legt elke vogel een ei. En die van ElaN Filmavonden blijven niet achter. Want de filmclub pakt voor het eerst uit met een eigen productie. In Plaisir d'Humour kiezen 8 Interessante Vlamingen (IV's) waaronder Guido Belcanto, Jan Verheyen en Stijn Meuris hun favoriet humorfragment uit de filmgeschiedenis. Het werd een eclatant succes dat een verlengstuk kreeg met de vertoning van The Good Shepherd, een CIA-film op het scherpst van de snee van en met Robert De Niro. We zagen hoe Matt Damon het politieke ideaal prefereerde boven zijn eigen vrouw. Iets waar Patrick Dewael nog wat kan van leren.
Mei is ook de maand dat de leden van ElaN Filmavonden naar het festival van Cannes trekken. Partycrashend – het gezwendel met pasjes nam soms meer tijd in beslag dan de party zelf - werd ook wel eens een filmpje meegepikt. ElaN Filmavonden is inderdaad van vele markten thuis. In zoverre zelfs dat er Borat-gewijs achter Pamela Anderson werd gejaagd. Een foto-shoot op de plaatselijke 'Loveboat' was het resultaat (zie onze fotogalerij : ElaN Filmavonden in Cannes). Even was er paniek toen de ‘Loveboat’ kapseisde. Gelukkig fungeerde de silliconen aanhangsels van Pa-mèl-la als reddingsboeien voor de 6 ElaN-jongens. Jawel, ook Pam is multifunctioneel.
Van Cannes naar controverse. Daar zorgt Ex-Drummer voor. De film naar het boek van Brusselmans (of is het Tommy Lee?) lokt uiteenlopende reacties uit. Wat ondergetekende betreft, hadden die reddingsboeien van Pam in de Roxy weer van pas kunnen komen.

JUNI

De leden van ElaN Filmavonden hebben het - cultuurminded als ze zijn - hoog op met de Vlaamse Primitieven. Maar die van Australië mogen er ook best wezen, getuige de film 10 Canoes waar 2 Aboriginals-stammen elkaar naar het leven staan. Yep, heren De Wever en Maingain, toen ook al.
Nog meer politiek op 11 juni. De dag na de verkiezingen laat ElaN Filmavonden de bezoeker kiezen uit 3 vooraf geselecteerde politieke documentaires : Fog of War, Viva Zapatero en La face cachée. De docu ‘Me & my goat’ van en met ene Y. Leterme geraakt niet door de selectie. Ene J. Milquet stemde tegen.
Nog het vermelden waard : de Schotse film Red Road en Felix Van Groeningens Dagen zonder Lief, zowat het beste dat Vlaanderen afgelopen jaar voortbrengt. Alleen zijn we er nog altijd niet uit wie nu Blonde Kelly is en wie de Zwarte.

JULI

Juli is schrijversmaand bij ElaN. Er is het fabuleuze Infamous over Truman Capote. Voorts speelt Richard Gere in The Hoax het echtgebeurde verhaal van Clifford Irving. Deze man vond er niet beter op dan een biografie over Howard Hughes te fantaseren en op de markt te brengen. Zwendel en vervalsing, niks op tegen. Maar wij houden het toch maar op party-uitnodigingen !
Nog maar eens een volle zaal. Deze keer voor Zodiac, een film over een seriemoordenaar die meer mensen om het hoekje brengt dan Anderlecht doelpunten slikt.
Juli wordt afgesloten met The Fountain. Een bij wijlen wat schimmige film over een man die op zoek is naar het geheim van het eeuwige leven. Naar verluidt, is hij nog steeds op zoek. De laatste keer dat hij werd gesignaleerd, was aan de vuilnisbakken van de Delhaize in Drongen.

AUGUSTUS

Misschien wel een van de meest amusante films van afgelopen jaar is Stranger than Fiction, een komisch verhaal van een romanschrijfster die erop kickt haar mannelijke personages te doden. Kortom, madame Hemmerechts. You’re history…
Twee keer animatie ook op het ElaN-menu. Eerst met The Simpsons Movie waarbij het publiek zich niet alleen tegoed deed aan de grappen en grollen van de gele familie. Ook de donuts achteraf kwamen lekker aan. En dan, A Scanner Darkly naar een boek van sf-schrijver Philip K Dick. De hoofdpersonages gaan helemaal loos door flink wat drugs te slikken. Acteur Robert Downey Jr. : “Nooit eerder heb ik me op een filmset zo thuis gevoeld.”


Morgen, derde en laatste deel.

12:35 Gepost in Films | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.