Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

31-12-07

Het ElaN Filmavonden Jaaroverzicht, deel 1

Voilà, net zoals de broodjesbezorgers aan Hertoginnendal heeft ElaN Filmavonden er een topjaar opzitten. De filmclub, actief in TheRoxyTheatre in Koersel, liet als vanouds elke maandagavond de ene kwaliteitsfilm na de andere op een steeds stijgend publiek los. Een overzicht in drie delen. Vandaag deel 1.

JANUARI

De eerste maand van 2007 gaat ElaN Filmavonden de royale én tegelijk vooruitziende toer op. Met The Queen en The Last King of Scotland worden immers al de latere Oscar-winnende Helen Mirren en Forest Whitaker opgevoerd. En nog meer pré-Oscar-geweld in TheRoxyTheatre. Twee tot de nok gevulde zalen komen kijken naar de klimaatfilm An Inconvenient Truth. Overbevolking ? Al Gore heeft gvd gelijk!

FEBRUARI

De wonderkinderen Michel Gondry en Ken Loach passeren de revue. Hun respectievelijke Science of Sleep en The Wind That Shakes The Barley blijken achteraf bijzonder veel gemeen te hebben met bepaalde onderdelen van la Van Wanten en Haagedoren. Ze blijven allemaal hangen. Het grootste wonderkind echter zien we schitteren in de Mexicaanse fabel Pan’s Labyrinth. Het 10-jarige meisje dat wegvlucht in een wereld van elfen en faunen steelt alle harten van de ElaN-bezoeker. Meteen de verklaring voor het gedurig af en aan rijden van ambulances in TheRoxyTheatre, die maandagavond.

MAART

Een van de rode draden dit jaar bij ElaN was oorlog. Zo is er Zwartboek, de comeback van Paul Verhoeven. Nog wredere strijdtaferelen in Mel Gibsons Apocalypto die door recensenten wordt neergesabeld als een christelijke snuff movie. Nou, nou, nou… Oké, dat afgehakte mensenhoofd stuiterde misschien wel wat heel snel de Inca-trappen af maar voor de rest hoorden we Paul Weller achter ons fluisteren : That’s Entertainment.

APRIL

We zeiden het al. Er werd dit jaar wat afgevochten bij ElaN Filmavonden. Niet alleen aan de toog waar menigeen door het toenemende Duvel-gebruik elkaar naar de gesmeerde kelen deed grijpen. Ook Clint Eastwoord kwam er zich mee bemoeien. Zijn tweeluik Flags Of Our Fathers en Letters From Iwo Jima greep iedereen naar, eh, de keel. Gevolg, met dichtgesnoerde strot rechtstreeks naar huis. Zonder Duvel, dus. Life can be tough, pleegde Dirty Harry al te zeggen.

Twee andere absolute toppers in april. Das Leben der Anderen en Inland Empire. Na afloop van de laatste van Lynch, zagen we de bezoekers totaal verstomd de zaal uitwandelen. Als van Gods hand geslagen bij zoveel moois. De vraag dient gesteld : is Lynch werkelijk God, of een ordinaire konijnenkweker ?


Morgen deel 2 !

30-12-07

Le Scaphandre et le Papillon wint ElaN-palm

23c4b4e1543d4f47df70059ec1e27d95.jpg

Tijdens Le Scaphandre et le Papillon zat u blijkbaar net zo vastgekluisterd in uw stoel als de hoofdpersoon. Want u stemde deze prachtige prent resoluut naar nummer 1. American Gangster strandt op 2. Als daar maar geen represailles van komen... De kogel maar ook het brons is voor Bush in Death of a President.

Uit de inzendingen pikten we één winnaar en dat is M. geworden. Hij/Zij/Het werd op de hoogte gebracht en wint een duo-ticket voor een ElaN Filmavond naar keuze. Gefeliciteerd, M.!

18-12-07

Kies de Elan-film van 2007

1729e3a55eb8e18136e6035916ab167d.jpg

Die blik ! Die onverstoorbaarheid ! Hoe ze zo mooi ‘non’ zegt ! Natuurlijk is Joëlle Milquet de Vrouw van het Jaar.

En met even stellige zekerheid krijgen die verfoeilijke Fixxkes de titel  'Gruwel van 2007'. “Makkik binnen makkik binnen om een lieke te beginnen.” Hellep ! De vergeetput in het Gravensteen kan niet diep genoeg zijn voor die Stabroekenaren.

Er is echter nog één prijs die te verdelen valt. Namelijk die van de beste film die afgelopen seizoen (van sept tot dec) bij ElaN Filmavonden werd vertoond. Hieronder vind je een overzicht. Kies uw top-3 en post ze op Commentaren. Volgende week volgt dan de uitslag. Eén winnaar gaat lopen met een duo-ticket op een Elan Filmavond naar keuze. En met een cd van de Fixxkes.

03 sept: 9th Company
10 sept: Control
17 sept: 28 Weeks Later
24 sept: London to Brighton 

01 okt: Death of a president
08 okt: A Guide to Recognizing Your Saints
15 okt: Interview 
22 okt: Halam Foe 
29 okt: Shut up and Sing

05 nov: American Gangster
12 nov: Le Scaphandre et le Papillon
19 nov: The Boss of it All
26 nov: When The Road Bends (Gypsy Caravan)

03 dec: Cronica de una Fuga
10 dec: After The Wedding
17 dec: 4 Months, 3 Weeks and 2 Days