Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

31-12-07

Het ElaN Filmavonden Jaaroverzicht, deel 1

Voilà, net zoals de broodjesbezorgers aan Hertoginnendal heeft ElaN Filmavonden er een topjaar opzitten. De filmclub, actief in TheRoxyTheatre in Koersel, liet als vanouds elke maandagavond de ene kwaliteitsfilm na de andere op een steeds stijgend publiek los. Een overzicht in drie delen. Vandaag deel 1.

JANUARI

De eerste maand van 2007 gaat ElaN Filmavonden de royale én tegelijk vooruitziende toer op. Met The Queen en The Last King of Scotland worden immers al de latere Oscar-winnende Helen Mirren en Forest Whitaker opgevoerd. En nog meer pré-Oscar-geweld in TheRoxyTheatre. Twee tot de nok gevulde zalen komen kijken naar de klimaatfilm An Inconvenient Truth. Overbevolking ? Al Gore heeft gvd gelijk!

FEBRUARI

De wonderkinderen Michel Gondry en Ken Loach passeren de revue. Hun respectievelijke Science of Sleep en The Wind That Shakes The Barley blijken achteraf bijzonder veel gemeen te hebben met bepaalde onderdelen van la Van Wanten en Haagedoren. Ze blijven allemaal hangen. Het grootste wonderkind echter zien we schitteren in de Mexicaanse fabel Pan’s Labyrinth. Het 10-jarige meisje dat wegvlucht in een wereld van elfen en faunen steelt alle harten van de ElaN-bezoeker. Meteen de verklaring voor het gedurig af en aan rijden van ambulances in TheRoxyTheatre, die maandagavond.

MAART

Een van de rode draden dit jaar bij ElaN was oorlog. Zo is er Zwartboek, de comeback van Paul Verhoeven. Nog wredere strijdtaferelen in Mel Gibsons Apocalypto die door recensenten wordt neergesabeld als een christelijke snuff movie. Nou, nou, nou… Oké, dat afgehakte mensenhoofd stuiterde misschien wel wat heel snel de Inca-trappen af maar voor de rest hoorden we Paul Weller achter ons fluisteren : That’s Entertainment.

APRIL

We zeiden het al. Er werd dit jaar wat afgevochten bij ElaN Filmavonden. Niet alleen aan de toog waar menigeen door het toenemende Duvel-gebruik elkaar naar de gesmeerde kelen deed grijpen. Ook Clint Eastwoord kwam er zich mee bemoeien. Zijn tweeluik Flags Of Our Fathers en Letters From Iwo Jima greep iedereen naar, eh, de keel. Gevolg, met dichtgesnoerde strot rechtstreeks naar huis. Zonder Duvel, dus. Life can be tough, pleegde Dirty Harry al te zeggen.

Twee andere absolute toppers in april. Das Leben der Anderen en Inland Empire. Na afloop van de laatste van Lynch, zagen we de bezoekers totaal verstomd de zaal uitwandelen. Als van Gods hand geslagen bij zoveel moois. De vraag dient gesteld : is Lynch werkelijk God, of een ordinaire konijnenkweker ?


Morgen deel 2 !

De commentaren zijn gesloten.