Blogs cinebel.be
cinebel.be | Créer un Blog | Avertir le modérateur

21-08-07

60 jaar Roxy : van Aceton tot Zorro

cc8fb052e63fd7fea79ab26b0b5d7add.jpgMisschien dat de regeringsonderhandelaars het nóg langer zullen volhouden maar desalniettemin halen we toeters en bellen boven want bioscoop TheRoxyTheatre in Koersel bestaat 60 jaar ! Inderdaad, de gezelligste bioscoop van Limburg en tevens thuishaven van ElaN Filmavonden, bleef al die jaren overeind. Dit ondanks de mijnstaking in Zwartberg, de Cuba-crisis, Tsjernobyl en de val van de Berlijnse Muur. Of om het in cinema-termen te houden : Yippee Ki Yay !

Koerselnaar Milo Vangenechten stond in 1947 aan de wieg van de Roxy. De man moet op de plaats waar zijn hart bevindt een filmrol hebben zitten, want in een mum van tijd vormde hij de Roxy om tot dé place to be voor de Limburgse filmliefhebber. Die filmliefhebber had toen overigens de neiging om te knielen en te bidden richting Koersel : het mekka van de film, weet je wel.     

Talrijk zijn de anekdotes die Milo tot op de dag van vandaag bovenhaalt. Eentje om u een idee te geven : seksfilms in de beginjaren van de Roxy werden – letterlijk en figuurlijk – gekuist. « Ik zie me nog zo de borsten van Brigitte Bardot met aceton ‘wegvegen’ », aldus Milo. Hoedanook : het lijstje filmfiguren dat via het witte doek de Roxy een bezoekje bracht is niet bij te houden. Chaplin, Dietrich, Hitchcock, Garbo, Monroe, Bond, Zorro... Allemaal kwamen ze langs. Met of zonder aceton.   

Na een korte tussenstop was het zoon Ludo Vangenechten die rond 2000 de draad oppikte en de Roxy nieuw leven inblies. En hoe ! Het gebouw met 3 zalen, café en sinds kort een tuinterras kreeg een fikse facelift en met initiatieven als de Ladies Night, de Subtitle Club en elke maandag de ElaN Filmavonden zitten er nu meer mensen in TheRoxyTheatre dan dat ex-formateur Didier Reynders ooit op audiëntie heeft ontvangen.  

En allemaal zijn ze het erover eens. Kinepolis komt qua gezelligheid nog niet aan het middel van uitbater Ludo (laat staan dat hij dat zou willen).

60 Jaar wordt niet iedereen. Vandaar dat er dit weekend een uitbundig feestje wordt gehouden met wein, weib & gesang en ook wel mits vertoning van twee gratis films – op vrijdagavond Jaws en op zaterdagavond Walk The Line. Het mekka verplaatst zich daarvoor naar het kerkplein van Koersel. Heer, vergeef ons nu al onze zonden.

De commentaren zijn gesloten.